Notícies

La Llauneria es jubila

2018-01-12 15:50

Després de 157 anys la LLAUNERIA MATA tancarà per jubilació el proper 31 de gener de 2018


A partir del 2 de gener LIQUIDACIÓ TOTAL d'existències. 


Aprofiteu-vos de grans descomptes.

 

ATENCIÓ: La compra online ha estat deshabilitada.

Oli d'oliva, l'or líquid

2016-11-13 15:20

OLI D'OLIVA , L'OR LÍQUID

20a FIRA DE L'OLI NOU SIURANA

Descomptes en setrills del 12 al 30 de Novembre


MINI VACANCES

2016-06-17 21:56

LLAUNERIA MATA S'AGAFA UNES PETITES VACANCES!!!

Si teniu pensat venir a visitar-nos durant les següents dues setmanes...

Horari d'obertura del 20 de juny a l'1 de juliol:

  • 20-21-22 de juny: 17:00h a 20:30h
  • Del 23 al 29 de juny: TANCAT
  • 30 de juny i 1 de juliol: 17:00h a 20:30h

A partir del dia 2 de juliol: horari normal

 

per SANT JOSEP crema

2016-03-11 16:14

Tot el que necessites per fer una bona crema de Sant Josep.

Prova de fer aquesta recepta tradicional.

CONSULTA EL NOSTRE RECEPTARI

 
PASQUA 2016

2016-03-09 12:50

Sense un pollet i una ploma, una Mona, no és una Mona de Pasqua.


MONA DE PASQUA

2016-03-03 23:56

Si vols fer una mona de Pasqua deliciosa et recomanem aquesta recepta.

MENJABLANC DE REUS

2016-02-15 22:26

Parlem de Menjablanc.

MENJABLANC de REUS.

Recepta i Breu història del seu origen.

Menjablac o Menjar blanc

Crema d'ametlles típica del Baix Camp, les Terres de l'Ebre i l'Alguer.

Per a En Josep Lladonosa i Giró és un exemple de supervivència de la cuina antiga als nous gustos.

Etimologia del mot

Segurament l'expressió menjar blanc ve del nom àrab ispidba o de l'àrab-persa sepidba.

Origen i evolució històrica

El consum de menjablanc data de molt antic.. Receptes similars però amb altres noms apareixen a De agricultura,  de Marc Porci Cató Censorí (S II aC) i al Cibarium de Marc Gavi Apici (S I dC).   Fins al S. XIII no apareix el mot en català.

A l'Edat Mitjana es feia una versió dolça, com a postres, i diverses versions salades, preparades amb gallina, llagosta, carbassa, peix, etc. A la cuina catalana medieval no era habitual separar el dolç per a les postres i el concepte de menjar blanc era bastant més ampli que l'actual, ja que, encara que tenia sucre, es tractava d'una mena d'escudella que solia tenir almenys algun dels ingredients salats mencionats. Existien versions "per a malalt",sense carn ni peix, i Arnau de Vilanova (1310) el recomana a convalescents i persones delicades, amb capó o pits de pollastre. El menjar blanc apareix a diversos receptaris
catalans de l'Edat Mitjana, Llibre de Sent Soví (1324), Ja en aquests receptaris té sempre com a ingredients fixos la llet d'ametlles i algun espesseïdor, com el
midó o la farina d'arròs o només llet i algun espesseïdor, com encara es fa a les illes Balears.

Al segle XI
hi ha un manual de dietètica iranià, en àrab, Al taqwin al silha, que fou traduït al català a l'edat mitjana, s'hi descriu un menjar blanc a base de farina d'arròs, llet i sucre. Tot i que en l'actualitat el menjar blanc se sol menjar a l'hivern, pel seu elevat contingut calòric; a la cuina catalana medieval, el menjar blanc
dolç eren uns postres adaptats a la Quaresma. Sembla que el menjar blanc com a postres quaresmals va ser creat, o almenys popularitzat, per un monjo de la cartoixa d'Escaladei, als peus del Montsant. Es menjava als grans àpats i es recomanava com a remei a malalts de classe alta.

El menjar blanc d'origen català amb llet d'ametlles, dolç o salat, va gaudir de gran fama a l'Europa medieval i es va difondre per tot Europa. Als segles XIV i XV apareix a receptaris italians, francesos, britànics, castellans i portuguesos.

Durant el Renaixement, als països de llengua catalana,  se segueixen elaborant les receptes medievals i la recepta de menjar blanc es troba a tots els receptaris catalans de l'època, com per exemple a El llibre del coch (1520) de Robert Nola, on es descriu com fer un menjar blanc de carbassa. En aquesta època encara era molt apreciat i apareixia en nombrosos receptaris i textos literaris, tant catalans com d'altres països d'Europa. Els castellans van portar el menjar blanc a alguns països de l'Amèrica llatina - Perú, Cuba -, amb el nom de manjar blanco.

A l'època del barroc, la barreja de dolç i salat era molt característica de la gastronomia catalana. Es troba publicada a Avisos y instruciones per lo principiant cuiner i en Rafael d'Amat, baró de Maldà, en parla tant com de la crema catalana, en almenys una dotzena de vegades, al seu Calaix de Sastre. A l'època era un dels dolços juntament amb la coca de llardons, més típics del Carnestoltes i de Sant Josep.

 Al segle XVIII
el cultiu d'arròs es va relacionar, com també el de les patates o les faves, amb el paludisme; cosa que va provocar la prohibició del seu cultiu, però no va evitar que es continués preparant el menjar blanc, amb midó, per exemple, un espesseïdor alternatiu a la farina d'arròs que ja s'utilitzava des de
l'edat mitjana. De tota manera a finals del S.XVIII, començaments del XIX es va tornar a disposar d'arròs local.

Al segle XIX
i principis del XX la versió dolça aromatitzada amb canyella i llimona és popular arreu de Catalunya. En aquesta època és present a nombrosos receptaris de cuina catalana, com per exemple a La cuynera catalana o el receptari de Felip Cirera.

Actualment el
menjar blanc s'elabora en forma de postres dolços, per a berenar o ressopó, a Catalunya, a la cuina àrab i al Magrib, L'aparença és una crema blanca, dolça i suau. Actualment es continua elaborant a les confiteries del Baix Camp, Tarragonès, Terres de l'Ebre i en especial a la ciutat de Reus.

Menjar blanc al món

A Anglaterra s'elabora i rep el nom de blancmange . A la cuina del Magrib, s'anomena m'helvi i a Turquia mullahebi .
PER SANT BLAI, BLAIETS

2016-01-23 15:58

Per Sant Blai, Blaiets

La Candelera el 2, Sant Blai el 3, endevina quin mes és.

clica la imatge si vols conèxer la recepta dels Blaiets

I si vols comprar el tallapasta i el segell de marcar els Blaiets visita la nostra botiga online o vine directament a la LLAUNERIA MATANOVETAT - Estris per a presentació d'aperitius i Catering

2015-10-24 17:10

Incorporem una gran diversitat d'estris per a presentació d'aperitius.

CONSULTA LA SECCIÓ CATERINGTALLER INICIACIÓ AL FONDANT

2015-09-14 15:23

Nous Tallers a la Llauneria Mata

Iniciació al fondant - dissabte 3 d'octubre 17:00 a 20:30

Iniciació al fondant ESPECIAL HALLOWEEN dissabte 17 d'octubre 17:00 a 20:30


Tots els articles

Gran assortit en tallapastes, motlles, tallapastes amb expulsor, motlles de silicona per a pasta de sucre, motlles d'alumini, d'acer inoxidable, de silicona, amb revestiment antiadherent, corrons, mànegues pastisseres, broquets, pinzells, espàtules, complements per a pastisseria creativa, capses, safates, blondes, pintura comestible, colorants comestibles, essències, suports per a pastissos i MOLT, MOLT MÉS.